Van, akit kiráz a hideg attól, hogy az üzletek már most, november közepén tele vannak csokimikulásokkal és lassan mindenhonnan ömlik ránk, hogy hamarosan karácsony.
Pedig most én is beállok ebbe sorba, mert szerintem igenis jobb fokozatosan, szépen hangolódni a karácsonyra, nem pedig utolsó pillanatban összevásárolni minden kezünkbe akadó hülyeséget, csak hogy adjunk valamit. Higgyétek el, hipp-hopp eltelik az az egy hónap, és nyakunkon az ünnepek.
Aki kedveli a kézzel készített ajándékokat, mint én, annak igenis időben el kell kezdeni a készülődést. Hogy csak egy példát említsek, vannak például olyan házi készítésű italok, amiknek össze kell érnie az ünnepekre. Mondjuk mint ennek itt.
De nem is muszáj egyből magával az ajándékkal kezdeni, indítsunk egy jó kis kísérőkártyával, hogy mi mellé tesszük, ráérünk kitalálni később is…
Ez a recept mostanában több helyen is szembejött velem, gondoltam kipróbálom. Szürke hétvégékre, vagy influenzás kényszerszünetekre is jól jöhet ha le kell foglalni a gyerkőcöket, szóval két légy egy csapásra… Szuper!
Tehát a hozzávalók:
- 200 ml szódabikarbóna
- 100 ml kukoricakeményítő
- 250 ml víz
Mérőedény segítségével mérd ki a hozzávalókat, majd öntsd bele egy edénybe és lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett kezd el felfőzni. A kezdetben tejszín állagú massza fokozatosan sűrűsödni kezd, na innentől jön a jó kis alkaredzés, de a kevergetést nem szabad abbahagyni és folytatni kell addig, míg a massza egészen össze nem áll egy gombóccá, és kb. kemény krumplipüré állagú nem lesz.
Ekkor öntsd (= gurítsd) ki az edényből egy tányérra és azonnal takard le. Figyelj rá, és amint olyan hőmérsékletű, hogy már hozzá lehet nyúlni , tekerd légmentesen folpackba, vagy tedd be egy zacskóba, mint amikor a sütitésztát pihentetjük. Erre azért van szükség, hogy ne száradjon ki a “tészta”, mert akkor később morzsálódni fog, amikor nyújtani fogjuk…
Várd meg míg teljesen kihűl (ez néhány órát igénybe fog venni), ekkor kezdhetsz hozzá a valódi alkotáshoz…
Nyújtsd ki a tésztát, vedd elő a kedvenc (karácsonyi) sütikiszúró formákat és jöhetnek a gyerekek is.
Ennyi mennyiségű alapanyag kb. 50-60 db, kisebb méretű kiszúróformához elég, szóval egy teljes sorozat karácsonyfadísz, ajándékkísérő, stb. készíthető belőle. Ne felejtsétek kilyukasztani az akasztók helyét sem.
És hogy mi mindent lehet kihozni belőle? Nézzétek!
Nyújtás és szaggatás után betűnyomdával mehetnek bele a nevek, feliratok, sőt, a sütipecséteket is elővehetitek…
Kiszaggatás előtt lehet a “tésztára” fenyő, vagy tuja ágat, csipkét is simítani.
Ezeket a csipkés csodákat esküvői köszönőajándéknak is el tudom képzelni…
Ami nagyon fontos, ezek a díszek a levegőn száradnak. Kb. 3-4 napig, (ha van időtök – és hát miért ne lenne, hiszen jó időben elkezdtük a készülődést ugye? 🙂 – egy hétig) ne piszkáljátok őket, mert addig még törhetnek, utána azonban mehet rájuk tintával a nyomdázás, írás.
Lehet festeni, lakkozni is, de szerintem így fehéren is csodásak, sőt.
Bármi is lesz az ajándék, egy biztos, a kísérőkártyád nagyon is személyes lesz.
Ha tetszett a bejegyzés, oszd meg másokkal is! Ha nem szeretnétek lemaradni a következő bejegyzéseimről és további tartalmakra is kíváncsiak vagytok, kövessétek Panka kertjét a facebookon is. Hangolódjunk együtt a karácsonyra!
Inspirációs képek forrása itt.
A fenti recepten kívül csomó, házi gyurmás receptet találtam részletes leírással a Színes Ötletek blogon.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: